Mine irske linksbaner

... og et par sydengelske

"Links are the créme de la créme of golf", har en kendt golfskribent, Georg Peper, en gang udtrykt. Store ord om en type golfbane, som gang på gang sætter spille-rens temperament på den ene op- og nedtur efter den anden, skaber ærgelse og indre forbandelser, men som også i en rolig og afdæmpet stund fylder spilleren med fryd og beundring.                                                                         Da jeg første gang stiftede bekendtskab med en links-bane, vidste jeg ikke, hvad jeg gik i kast med. Men ud-sigten fra første tee ud over Carne Golf Links´

betagende landskab med sine "bjerge" af klitter og snoede og bulede fairways tog fuldstændig pusten fra mig. Jeg skal ikke komme nærmere ind på, hvordan scorekortet så ud efter de 18 huller. Men trods den sportslige fiasko var jeg fast besluttet på at vende til-bage til Irland for at spille mere linksgolf. Min ople- velse på Carne gav mig den samme følelse, som da jeg for mange år siden for første gang ramte golfbolden lige dér, hvor den helst vil ha´ det.

Narin & Portnoo

Linksterrænet på Portnoo er så kringlet, at man sikkert får brug for alle sine jern i bag´en, skriver klubben i sin varme velkomst til sine gæster. Med sin beliggen-hed i det smukke seasideområde og en flere km lang strand med blåt flag kan der spilles golf året rundt. Her er green fees fra 25 til 75 euro.

Ballyliffin

Består af to 18-hullers champi-onshipbaner som hører til de bedste linksbaner på De Britiske Øer, ja måske i hele verden. Old Courses første ni huller er fra 1947 og de sidste ni fra 1973. An-læggelsen af Glashedy blev først færdiggjort i 1995. Banerne lig-ger i et fantastisk smukt klit-landskab ud mod Atlanterhavet i det nordligste hjørne af Donegal i Irland.

Arklow

Golf Club er fra 1927 og altså i dag 97 år. Banen beskrives som en traditionel linksbane, og som en såkaldt »Hidden Jewel«. Kategorien dækker over en generel god bane, hvor green fee er til at betale for menigmand. Priserne er på hverdage 60 euro og weekend 70. Banen ligger tæt ved bygrænsen og en times kørsel fra Dublin.

Portsalon

har fået prædikatet "en golfoase i landet af  mystisk skønhed". Smukkere kan det næsten ikke udtrykkes. Fakta er dog, at Portsa-lon mere lever op til et andet præ-dikat: "Hidden Gems" i udkants-området Donegal i det nordlige Irland. Banen ligger bag høje klit-ter langs Ballymastocker berømte og lange strand. Green fees fra 60 euro.

Rosapenna

hører til blandt links på øverste hylde. Den oprindelige bane, Old Course, blev anlagt af den navn-kundige Old Tom Morris of St. An-drews i 1891. Der er stadig spor efter det originale layout, men meget er med tiden ændret. Resor-tet råder over yderligere to 18-huls-baner, Sandy Hills og St. Patrick´s Links.

Enniscrone

Den lille kystby Enniscrone (også stavet Iniscrone) har en rigtig god 18-hullers linksbane, som sammen med et nyrenoveret klubhus stod færdig 2001. Golfbanen, en cam-pingplads, et legeland og en 5 km lang sandstrand ud mod det bru-sende Atlanterhav, tiltrækker i for-års- og sommerprioden mange tu-rister. Klubben råder også over en 9-huls bane.                        

Mine sydengelske linksbaner

      Royal Sct. Georges, Rye,                     Prince´s og              Royal Cinque Ports

Dunfanaghy

er ikke nogen stor og prangende linksbane. Til gengæld er den me-get gammel. Banen daterer sig til-bage til den 24. april 1886, hvor der var åbningsmatch. Dokumentatio-nen kan man læse i den lokale avis, The Derry Journal, der var til stede på den store åbningsdag. Banen er kort, 5.307 meter, og kan spilles året rundt. Green fee 60 euro hverdage.

Carne Golf Links 

er en fantastisk linksbane i et uspoleret klitlandskab med udsigt til Blacksod Bay og Atlanterhavet tæt ved byen Belmullet, Co. Mayo. Banen er designet af den berømte banearkitekt Eddie Hackett. Bel-mullet ligger i et udkantsområde, men banen er absolut værd at køre efter. Green fee er ikke oplyst.

Dinglelinks Cean Sibal

Dinglelinks eller Ceann Sibéal er ikke den nemmeste golfbane at finde på kørekortet, men det er absolut værd at finde vej mod den yderste pynt på den smukke Ding-lehalvø - tæt ved byen Ballyferriter. Ceann Sibéal er en autentisk, upræ-tentiøs og udfordrende linksbane med naturlige ondulerede fairways. Banen er fra 1924 og designet af navnkundige Eddie Hackett. Den overvejende flade bane er i tidens løb opgraderet flere gange, og det har medført en plads som nr. 46 på ranglisten.

Det er godt med en pause, så man kan få sig en tår pint og en pibe. Her ses  golfklubbens populære formand og sekretær slappe af fra det hårde kontorarbejde.

Sekretariat i pubben

Den oprindelige Dingle Golfklub blev etableret i 1924 i Doonsheane tæt ved den lokale væddeløbsbane, skriver klubben på sin hjemmeside. Men man manglede en egnet loka-litet (sekretariat) til de administra-tive opgaver. Det mente man, pub-ben Ashe´s i den pitoreske by Ding-le egnede sig glimrende til - også selv om pubben lå godt og vel et kvarters kørsel fra selve golfbanen ved Ballyferriter. Klubben blev imidlertid opløst i 1960´erne, da lo-kale landmænd krævede jorden tilbage. Men i 1970´erne lykkedes det at rekonstruere klubben og igen få råderet over arealet til golfbanen.


Turen til Donegal, Irland

Med på rejsen august 2016 var: Niels Bjerregaard, Jørn Bach-Christensen, Troels Fabian, Peter O. Sørensen og Palle Schneider-Christensen

Din titel

Her starter teksten. Du kan klikke her og begynde at skrive. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium totam rem aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem.

Denne hjemmeside er redigeret af Palle Schneider-Christensen
Drevet af Webnode Cookies
Lav din egen hjemmeside gratis!